Faunabeheer

Als hoofd van de Huiselijke Faunabeheer Eenheid ben ik heus wel begaan met de dierheid, dat is het niet. Maar wanneer je even niet oplet, breidt je huisdierenstapel zich binnen de kortste keren uit en verandert het huis langzaam maar zeker in de cavia- dan wel hondenark van Noach. Ik ben ook niet tégen dieren, het contact met dieren kan best heel leerzaam zijn. Ik bedoel, van de week stond ik voor het eerst in mijn leven oog in oog met een muis. De muis had zich gepositioneerd op de deksel van de bak met hondenbrokken en ik stond vastgenageld aan de dorpel van de schuur. In de ogenblikken die volgden, leerde ik dat
1. Ik het dik verlies van muizen als het aankomt op staarspelletjes,
2. Ik heel hard blijk te kunnen gillen.
3. het begrip muizenhuurmoordenaar niet bestaat volgens Google. Toen ik even verder googlede, las ik dat het diervriendelijker is om de muis te verplaatsen en voortaan minder gastvrij te zijn. Maar hoe verplaats je een múís? Wegbewijzeringsbordjes richting de buren zouden niet erg aardig zijn. En ik kan mij niet herinneren dat ik de muis óóit een open huis-uitnodiging stuurde.
Ik heb het idee dat we flora- en faunamatig een beetje aan het doorslaan zijn. Nu moet ik wél oppassen met wat ik zeg, onze regio heeft wat dat betreft niet zo’n beste reputatie. Spreeuwen en muskusratten zijn hun leven al niet zeker: regelmatig liggen zij te sudderen in de pannen van een berucht restaurant in Cothen. En met Koningsdag is een deel van Utrecht nog steeds voornemens een ballonnenwedstrijd toe te staan. En dat terwijl ballonnen regelrechte moordwapens zijn voor dieren! We zouden eens een voorbeeld aan Amsterdam moeten nemen! Deze week werd de dieronvriendelijke reputatie van Utrecht gelukkig flink uit het slop gehaald. De renovatiewerkzaamheden aan de werven van de Oudegracht werden enkele weken stilgelegd, vanwege een boom met nest. Daar scoort Utrecht weer flora- en faunapunten mee! Nu wordt de boom in kwestie ontzien, terwijl er, volgens een oplettende bewoner, al járen geen vliegend wezen meer naar het nest omkijkt. Al dit kunst- en vliegwerk kost weer bakken met geld. Dat kun je toch veel nuttiger besteden? Zoals aan het inhuren van muizenhuurmoordenaars. Als die zouden bestaan tenminste, maar u begrijpt vast wel wat ik bedoel.

Gepubliceerd in Telegraaf/Utrecht d.d. 11 april 2015

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *