Kerst 3.0

Het is misschien wel wat aan de vroege kant maar als columnist vind ik dat ik mij een beetje moet aanpassen aan den geest des tijds. En die behelst dat je tegenwoordig óveral op tijd bij moet zijn. U bent tot op heden van mij gewend dat mijn standaardcolumn over rendiertruien, ingewikkelde zesgangendiners, en ruziënde familieleden zo’n beetje een week voor Kerst verschijnt. Maar in de kranten, op het schoolplein en in de trein gaat het al tíjden over het sinterklaasfeest. Mijn feestdagenbioritme is daardoor behoorlijk van slag. Wat ook niet meehelpt is dat er nu gedurende het gehele jaar pepernoten te koop zijn bij de Pepernotenwinkel in Utrecht, in álle geuren en smaken: rechtsdraaiende-yogurtsmaak, dubbele-espressosmaak, Hema-rookworstsmaak, advocaat met slagroomsmaak, romige-zelfgemaakte-Limoncello-met-een-extra-schijfje-citroen-smaak (die laatste bestaat dan niet, maar zou op zijn minst een goed idee zijn). Mijn kinderen halen inmiddels hun neus op voor pepernoten omdat Hero, Lucas en Vlinder op hun verjaardag pepernoten uitdelen in de klas. Of ze meekrijgen in hun trommeltje alsof het ordinaire Kabouter Plopkoeken zijn. Ik denk dat ze straks kotsend boven hun schoentjes staan door deze pepernoot-overload. Ik vind het jammer, de geur van pepernoten hoort bij de decembermaand, noem mij maar ouderwets. Maar goed, waar het hier om gaat is dat ik vermoed dat Kerstmis 3.0 een langere aanloop van voorbereidingen nodig heeft. Door toedoen van de Partij voor de Kerstbomen, ook wel de Partij voor de Dieren. Die bedacht permanente naaldbomen voor een groenere stad. Wanneer dit plan er doorheen komt, betekent het dat ik straks in de zomer op de Neude tegen kerstbomen aankijk, in het ergste geval genietend van een stuk pepernotentaart. En dat is nog niet alles want daarnaast moeten de kerstlampjes duurzaam worden aangetrapt door middel van een eh..fiets. Als het zo door gaat vieren, of liever gezegd fietsen u en ik straks een eenzame Kerst in onze voortuintjes.

De Telegraaf/Utrecht/5.11.2015

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *