Knok ’n Go

Er zijn wat opvallende verschuivingen gaande in de Utrechtse horeca. Ten eerste heeft de vorig jaar geopende snackbar tegen het gebruik van klinkers – Snckbr – een nieuwe naam: Waku Waku. De naam Snckbr wekte namelijk verkeerde verwachtingen. En dat begrijp ik wel, bij het uitspreken van de medeklinkers pruttelt er toch al snel iets uit de mond dat vrdmd veel líjkt op het woord snackbar.

Bij een bezoek aan een snackbar verwacht je een snelle, vette hap. Dat was nu net niet de bedoeling van voormalig Snckbr, want het vegan restaurant is geen veredelde frituur. Vergis je niet, er is wel junkfood te verkrijgen maar dat is vegan junkfood en dan liggen de zaken opeens heel hip en anders. Toch kan Waku Waku ook de verkeerde indruk wekken. Waku Waku was in de jaren tachtig een televisiequiz over natuur en dieren. En dieren staan nu net niet op de menukaart.

Tja, de concurrentie onder de horeca is moordend in Utrecht, er is te veel van hetzelfde en te weinig onderscheidende horeca. In het nieuwe stationsgebied zijn er al weer nieuwe horecazaken omgevallen. De Utrechtse horeca snakt daarom naar rooftopbars, biergartens, horeca in oude kerken, cocktailbars en nachthoreca.

Inmiddels is er in Leidsche Rijn wel al een restaurant geopend met een heel nieuw en uniek concept. Als je na een biertje of wat zin hebt in een robbertje vechten, dan kan dat! De eerste veldslag heeft onlangs al plaatsgevonden in het restaurant in The Wall waar het concept ’Knok ’n go’ werd ontwikkeld. Met zo’n 900 plaatsen is er altijd wel iemand beschikbaar om mee te bakkeleien. En anders biedt de kinderspeelhoek gegarandeerd uitkomst.

Restaurants met deze voorziening zijn te herkennen aan de onderscheiding ’Gouden Knuppel Award’. Onderzoek wees uit dat de kans op conflicten alleen maar toeneemt als kinderen in een speelhoek worden gedumpt, en ouders zich vervolgens ongestoord tegoed doen aan een twee of drie uur durend all-you-can-eat-diner. Tijdens de eerste Knok ’n Go-avond was het meteen raak. Een wat ouder kind werd er door een nanny op gewezen dat het in de speelhoek voor de allerkleinsten speelde. Het restaurant is namelijk zo attent om taken die de ouders op zo’n brasavond laten liggen over te nemen door de inzet van personeel. Dit terecht aanspreken van het kind ontaardde uiteindelijk in een knokpartij tussen ruziënde ouders, onder het toeziend oog van de kleintjes, waarbij ook het personeel rake klappen kreeg. Jawel, Knok ‘n Go is een avondje uit voor iedereen.

O ja, het onderscheidende horecaconcept heeft een nadeel: de politie grijpt vrij snel in, maar dan wordt het feest gewoon gezellig voortgezet in het grotemensenstrafhoekje.

Dat de ruziënde ouders die de boel zo lieten escaleren afgelopen weekend in restaurant FoodExplore zich maar heel lang kapot mogen schamen, en zich bij voorkeur nooit meer ergens laten zien in de Utrechtse horeca.

Het heet niet voor niets Knok ’n Gó.

(Column in De Telegraaf 23 januari 2019)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *