Lel

Lel

Oktober lijkt bij uitstek de meest geschikte maand om zoveel mogelijk thema’s in te proppen, waar we dan onze gedachten over kunnen laten gaan. Zo is het de maand van stoppen met roken, er is aandacht voor eenzaamheid, armoede, kinderboeken, geestelijke gezondheid, dieren, duurzaamheid, en de dolfijn. Nu de mensheid deze maand ontvankelijk blijkt voor de meest uiteenlopende onderwerpen, zou ik graag de gelegenheid willen aangrijpen om er nog een thema aan toe te voegen: ‘De dag van het belletje lellen’.

Ik begrijp volkomen dat u dit op het eerste gezicht best een aparte themadag vindt, daarom zal ik mij nader verklaren. Afgelopen weekend was een dertienjarig ventje in De Meern in een ondeugende bui. Dat zijn dertienjarige ventjes wel vaker, het hoort er een beetje bij. Toen ik dertien was, haalde ik soms ook het bloed onder de nagels vandaan en ik was niet eens een ventje. Mijn vader riep dan quasiboos: “Nog éven zo doorgaan, dan krijg je me toch een lél.” Het dertienjarige joch had zich – vermoedelijk als gevolg van een huis vol verjaardagsvisite – weten te onttrekken aan het oog van zijn ouders, om met voorbedachte rade belletje te lellen in de buurt. Het concept van het spelletje, dat wereldwijd al sinds de negentiende eeuw bestaat, is dat de belletjeleller juist niet voor het gelelde woonobject blijft lummelen, maar zich terstond uit de voeten maakt. Daar is vermoedelijk iets scheefgelopen, mogelijk een gebrek aan ervaring van het kind in kwestie. De boze bewoner stormde naar buiten met een paraplu om de knul een kopje kleiner te maken, hem mores te leren. Hem op z’n Utrechts een dajakker op z’n slaoiemmer te geven. Hij gaf de belhamel een paar flinke lellen met zijn plu, zijn 21e-eeuwse deegroller, zijn mattenklopper 3.0.

Het humorloze heerschap bezorgde de jongen wel een scheve neus, een opgezette wang, hechtingen in het tandvlees en een jaap onder het oog. Met verbazing volgde ik de losgebarsten discussie via de sociale media waarbij de aanval soms zelfs goedgepraat werd. “Het is z’n eigen schuld, had-ie maar niet aan moeten bellen”, of: “belachelijk dat die jongen ’s avonds belletje lelde, mensen denken dan aan inbrekers of een politieman met slecht nieuws”. De regenscherm-militant is terecht opgepakt door de politie, waarna hij een nachtje ouderwets kon brommen. Nu heeft de knaap in kwestie trouwens nog mazzel gehad: in Amerika werd twee jaar geleden een veertienjarige neergeschoten na het ongeoorloofd gebruik van iemands deurbel. Daarom – ter voorkomen van erger – deze extra themadag in oktober ter bescherming van het ouderwets belletje lellen. Ondersteund door een jaarlijkse awareness-campagne waarbij kinderen een avond massaal langs de deuren (belletje) trekken.

Info@ursualvanduin.nl

 

column 3 oktober 2018 De Telegraaf regiopagina Utrecht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *