Open het bos

Het blijkt dat Utrecht bijzonder weinig groen heeft en daarom krijgt Utrecht een spiksplinternieuw bos. Gewoonlijk worden er alleen TV-acties georganiseerd bij tsunami’s of voor vluchtelingen, maar de afwezigheid van groen moet je óók niet onderschatten. Op een drassig veld in Haarzuilens kwamen voor de tv-actie ‘Open het Bos’ alle BN’ers bijeen die iets met bomen van doen hebben: Marjan Berk, Ramon Beuk, Inge Ipenburg, Erik van de Boom, Beau(m) van Erven Dorens en Racoon. Nou eh, die laatste niet dan. Maar Racoon zingt het prachtige liedje Een oceaan , waardoor ik meteen in stemming kom om een boom aan te schaffen, ook al gaat het liedje helemaal niet over bomen.
Ik zie het al voor mij: samen met mijn gezin op een herfstige dag in november de familie-boom planten, met onze kabeltruien aan. Op een zwoele zomerdag picknicken onder onze eigen boom. En mijn zoons die bij de boom hun eerste kus beleven, de namen van hun geliefden in de boomstam kerven. Romantischer kan toch niet?
Gewoonlijk heb ik geen moeite met het vullen van een virtueel winkelmandje want te kleine of te lelijke kleding prop ik gewoon weer in de doos en stuur ik terug. Maar een boom? Ze zien mij al aankomen in het postkantoor met een zojuist uitgegraven linde omdat de kleur van de blaadjes tóch niet bevalt. Een weloverwogen keuze is dus van levensbelang.
Ik dwaal rond op de site van Natuurmonumenten, waar je de boom kunt aanschaffen. De den valt meteen af want hier schuilen wilde zwijnen graag onder. En een wild zwijn op je picknickkleedje, daar heb je gewoon niet altijd zin in. Een populier? Nee, populieren zijn enorme ritselaars en nogal breekbare typjes. En wilgen, ach die staan altijd maar een beetje te miezemuizen langs de waterkant. Ik zie door de bomen gewoon het….precies dat ja. Een Es dan? Een heilige boom, staat voor wijsheid. Jakkes, een es is vast net als dat kind dat áltijd haar vinger opsteekt in de klas, zo’n betweterig boompje. Blijft alleen de eik nog over, de koning van het bos. Die wordt lekker oud, hij is sterk en nuchter. Een boom naar mijn hart! Nu alleen nog een kabeltrui.

Telegraaf 30.09.2015

kabeltrui
(landgoedwinckel.com)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *