Pop-up (condoomwinkel)

Pop-up

Heb wel eens ergens gelezen dat vrouwen massaal de verkeerde cup-maat bh dragen. Heeft vast te maken met lelijk licht dat schijnbaar hoofdzakelijk in pashokjes pleegt neer te dalen, waardoor vrouwen zo snel mogelijk met de verkeerde bh de deur uit hollen, om vervolgens – gekweld door striemende bh-bandjes – een stapel Chocolonely’s weg te werken. Die gedachte popte op, toen ik hoorde over de opening van de pop-upcondoomwinkel op Utrecht-centraal. En nog een paar andere gedachten trouwens. De pop-upstore brengt het giebelende pubermeisje in mij naar boven, terwijl ik dat toch al een paar jaartjes niet meer ben.

Omdat u zo aandringt dan. Een POP-UP-condoomwinkel. Dat verzin je toch niet. Hoe de verlichting is in de paskamer aldaar kan ik u trouwens niet vertellen, maar praktisch is wel het voorhanden zijnde meetinstrument om de eigen maat te checken. Voorkomt een hoop leed voor het lid, want met een knellende condoom lijkt het mij ook onaangenaam om een stapel Chocolonely’s weg te werken. Alle gekheid op een (kuch) stokje, de achterliggende reden voor de condoomwinkel is geen lullige: steeds minder mensen gebruiken condooms. Geen goede zaak volgens stichting Soa Aids Nederland. Onder jongeren daalt het gebruik van condooms van ruim 80 procent in 2009 naar 55 procent vorig jaar. Condoomgebruik is blijkbaar niet meer vanzelfsprekend, terwijl dit nare ziektes of infecties met ernstige gevolgen kan voorkomen. Terecht een zorgelijke ontwikkeling.

Nu we het toch over besmetting en vervelende ziektes hebben, pak ik meteen maar even door. Lag de vaccinatiegraad in Utrecht twee jaar geleden nog boven het gemiddelde van de vier grote steden, nu is deze ónder het gemiddelde gedoken. En in sommige wijken zelfs onder de negentig procent. ‘Anti-vaxxers’ laten hun kinderen niet vaccineren vanwege religie, maar ook vanwege een heel nieuw soort geloof: het Geloof in Onzinverhalen, ook wel Google-Cholera genoemd, of de Bullshit-Bof. Deze groeiende groep neemt alleen wel het risico dat andermans kinderen door zijn toedoen ziek worden, of zelfs overlijden. In Frankrijk en Italië overlijden er al baby’s vanwege uitbraken van mazelen. Kunnen anti-vaxxers niet even teruggestuurd worden naar een paar eeuwen geleden, toen er nog in sloten werd gepoept, onfrisse lijfluchtjes rijkelijk met parfum werden bestreden, de medische wetenschap nog in een pril stadium was, en mensen nog met bosjes tegelijk bezweken aan allerlei besmettelijke pokkeziektes? Misschien worden ze dan wakker.

Mensen dwingen tot het laten vaccineren van hun kinderen kan dan misschien niet, maar in navolging van de pop-upcondoomwinkel bieden pop-upvaccinatievoorlichtingswinkels in wijken waar de Bullshit-Bof heerst misschien wel de nodige soelaas

(De Telegraaf 21 november 2018)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *